top of page

Vanliga frågor & svar

Hur går det till i terapi? 

Vanligtvis är en session 45 minuter. Vi ses antingen via länk eller på plats i Klinte. Vanligtvis har man ett samtal i veckan, och kostnaden är 1000 kr/45-50 minuter. Heltidsstudent med CSN betalar 750 kr. Du kommer på den tid vi bokat. Om du får förhinder behöver du avboka senast 24 timmar innan för att inte debiteras. Sätt av lite tid för dej själv efter samtalet för reflektion och att göra den hemuppgift vi kommit överens om. Det finns nu lediga tider inom ca en vecka. 

Om vi ses online, behöver du kunna sitta bekvämt på en avskild plats, ha stabil internet-uppkoppling och inte bli störd av andra. Ha anteckningsmaterial till hands.

Längden på själva terapin avgörs av många olika faktorer, det centrala är dina behov. 

Hur brukar ett samtal gå till? 

I KBT och schematerapi sätts en agenda för dagens samtal, där vi stämmer av lite kort om hur veckan varit, hur det gått med hemuppgiften, och vad dagens samtal ska beröra. Mot slutet sammanfattar vi, bestämmer gemensamt kring ny hemuppgift och reflekterar kort över hur samtalet blev. Hemuppgifterna är en stor och viktig del av terapin, för att den ska ha så stor effekt som möjligt. Det kan vara olika sätt att undersöka tankar, beteenden eller känslor, eller öva nya beteenden.

Om du är företagare

Vi kan gemensamt komma överens om avtal kring friskvård och företagshälsa. Ta kontakt för diskussion. 

Hur funkar det om jag behöver avboka en session?

En avbokning ska göras senast 24 timmar innan utsatt tid för att inte debiteras. Vi försöker hitta en ny tid som passar. 

Hur hittar jag till Anette?

Med bil: Väg 141 mellan Klintehamn och Klinte kyrka, det blå huset i kurvan nära kyrkan. Med buss: Linje 10 hållplats Odvalls eller linje 51, hållplats Odvalls eller Klintebys. Man får sen ta en liten promenad på ca 8-10 minuter. Vissa turer för linje 10 slutar i Klintehamn, då blir promenaden lite längre. Titta noga i tidtabellerna, så att det blir rätt för dej.

Måste samtalen vara fysiskt på plats i Klinte?

Vi kan ses online, via länk, om det passar dej bättre. Tänk då på att sitta bekvämt och ostört, ha bra uppkoppling och ha papper och penna till hands. Jag skickar en länk om vi kommer överens om det.

Fungerar det om jag har en fysisk funktionsnedsättning? Ex om jag sitter i rullstol.

Det är fyra trappsteg att ta sig upp för. Vi försöker lösa det ifall det blir aktuellt. En möjlighet är att vi ses online via videolänk. Se ovan.

Vilka tekniker används?

I KBT och schematerapi används många olika, beroende på vad du behöver. I traditionell KBT används exempelvis s.k. sokratisk dialog, situations- och beteendeanalyser muntligen och på olika arbetsblad, exponeringar (dvs att gradvis våga prova det som är läskigt) av olika karaktär, mindfulness, rollspel och stolsövningar, psykoedukation (att lära om hur tankar, känslor, beteenden och kroppsreaktioner hänger ihop). I schematerapi, som är en form av KBT, används samma tekniker, med tillägg av exempelvis visualiseringar, att (om det är lämpligt) skriva ”argt brev”, eller olika former av mer känsloinriktade metoder. Här har också själva alliansen mellan patient/klient och psykoterapeut en större betydelse, lite som en ställföreträdande god förälder.

Vad innebär KBT?

Kognitiv terapi utvecklades av Aaron Beck, som noterade att många deprimerade patienter hade negativa tankar om sig själva, andra och omvärlden. Dessa tankar förvrängs vid depression, och kan gruppera sig i olika slags tankefällor, som svart/vitt tänkande, generaliserande eller katastrofierande. Genom att undersöka tankarna och testa deras trovärdighet, får många en väg till ett bättre mående.

Beteendeterapi har fokus på hur vi agerar, eller inte agerar i olika situationer. Genom att testa nya sätt att göra, kan också  tankar och känslor förändras.

Efterhand har dessa inriktningar kopplats ihop till kognitiv beteendeterapi. KBT är ett ”paraplybegrepp”, med fokus på "här och nu", som utvecklats i flera riktningar. Exempel är Compassion-fokuserad terapi, (CFT), Dialektisk beteendeterapi (DBT), Acceptance and Comittment terapi, (ACT), Mindfulness-baserad terapi, Schematerapi, eller Metakognitiv terapi, (MCT).

Vad innebär schematerapi?

Schematerapi har sin grund i KBT, men innebär ofta en längre tid i terapi. Man tittar mer på bakomliggande orsaker och bygger upp en djupare känslomässig förståelse för hur ohjälpsamma livsmönster och problem uppstått. Fyra olika typer av s.k. modes, sidor av personligheten, är en förklaringsmodell som används. Det finns känslomässiga modes, som ilska, sårbarhet och glada modes, kritiska modes eller tankar som kan vara av krävande eller straffande karaktär, copingmodes som hanterar det jobbiga genom att undvika, gå emot eller resignera, dvs fight, flight eller freeze eller fly, kämpa eller ”frysa”. Dessa sidor av oss kan skifta mer eller mindre snabbt i situationer. Det formas då mentala, automatiska kartor eller scheman, för hur vi agerar. Dessa scheman är känslomässig försummelse, övergivenhet, skam, misstillit, beroende/inkompetens, outvecklat själv, självuppoffring, bristande självkontroll, misslyckande, negativitet/pessimism, höga krav, social isolering, berättigande, underkastelse, sårbarhet för sjukdom, straffande, bekräftelsesökande eller känslomässig hämning. När något eller några scheman ställer till det för oss i vardagliga situationer, kan det vara dags att arbeta på en förändring.

Vi strävar då mot att utveckla din sunda vuxna sida, som klarar att hantera dina känslomässiga behov och att hantera livets svårigheter på ett mer tillfredsställande sätt- Man jobbar med att undersöka vad som behövs för att olika känslomässiga sår ska börja läka innan man kan klara att göra förändringar i det yttre. Själva terapi-relationen, alliansen med terapeuten, är en viktig ingrediens. Man går varsamt fram, validerar känslor och gränsar den kritiska sidan genom olika övningar. På så sätt växer den sunda vuxna sidan i dej alltmer, och du kan mäkta med att hantera livet på ett mer gynnsamt sätt. 

Är du certifierad?

Jag har legitimation från Socialstyrelsen som både sjuksköterska och psykoterapeut. En psykoterapeut är specialistutbildad i psykoterapi. Grundutbildningen kan vara olika yrken såsom sjuksköterska, socionom, läkare eller psykolog. Därefter studerar man i ytterligare 3 år, inklusive att skriva en uppsats, även handledd träning i psykoterapi ingår.  Legitimationen är en garanti för att vården ges enligt väl beprövade metoder. Jag är också på väg mot en certifiering enligt internationella Schematerapi-organisationen ISSTs regler. Jag har regelbunden handledning av auktoriserad Schematerapeut. Jag behöver nu några filmade sessioner som ska bedömas innan alla moment är färdiga. Är du intresserad av att hjälpa mig med det så kan vi komma överens om villkoren.

Vad kan man få hjälp med i terapi?

Att hantera olika former av ångest, fobier, hantera och förändra enklare former av tvång, hantera och bryta negativa tankar, grubblerier och ältande, livsstilsförändringar, stresshantering, eller snabba humörskiftningar. Att förstå hur negativa livsmönster, s.k. scheman uppstår och kan förändras. Om du ”kidnappas” av starka känslor, agerar automatiskt på olämpliga sätt, har svårt att få ihop alla trådar i vardagslivet.

Vad kan Anette INTE hjälp dig med?

Jag skriver inga recept, och kan inte hjälpa dej med sjukskrivning eller ekonomisk rådgivning.

Gäller patientförsäkring?

Ja.

Har Anette och KBT Gotland F-skattsedel?

Ja.

Är Anette och KBT Gotland registrerad hos IVO – inspektionen för vård och omsorg?

Ja.

Gäller högkostnadsskydd?

Nej.

Såhär funkar det

I en trygg och hållbar terapi begripliggörs vad som hänt i det förflutna och hur det inverkar på nuet med målet att hitta vägar till nya strategier för ett hållbart liv framåt. Behandlingens längd och intensitet varierar efter dina behov.

 

Sessionerna är vanligtvis 45 minuter och kostar 1000 kr.

1 Kartlägga nuläge

Först kartlägger vi vad det är som bekymrar dig, vilka förväntningar och behov du har. 

2 Personligt anpassad plan

Utifrån nuläge och behov sätter vi tillsammans mål för en långsiktig livsförändring. Utifrån din situation och tidshorisont går vi igenom vad som kan förväntas.

3 Verktygslådan hjälper dig uppnå målen

Terapirelationen bygger på tillit, trygghet och värme, att Du får hjälp att komma i kontakt med grundläggande behov och hur det blir när Dina behov inte tillgodoses. Vi samarbetar med hjälp av valda tekniker och verktyg för att du ska uppnå målen.Vanligtvis träffas vi en gång i veckan, men det kan också förekomma både tätare och glesare intervall.

4 Uppnå långsiktig hållbarhet

När du uppnått dina mål, eller känner att du med hjälp av verktygen kan uppnå dem på egen hand, sammanfattar vi, utvärderar och gör en plan för hur du ska kunna vidmakthålla dina nya erfarenheter för ett mer tillfredsställande liv.

bottom of page